Friday, March 2, 2012

musibah : hitam dan putih2 minggu lepas,salah satu premis aku dimasuki pencuri.jumlah kerugian dalam rm15 ribu ringgit.musibah ke 3 dalam setahun.termenung gak kena hal macam ni.staf aku telefon nak bawak jumpa sorang brader ni,yang memang sedia aku kenal.dengan harapan dapatlah petunjuk siapa punya angkara.tapi sebelum malam aku kena ada di bangi lama.setelah selesai urusan di johor,aku dengan isteri bertolak ke sana.


..........................


kami berjumpa di tempat dijanjikan.sebuah rumah milik seorang 'klien' dia.kebetulan pakcik ni nak minta tolong brader ni tengokkan bini dia yang mengalami sakit yang agak misteri.brader ni tak suka dipanggil ustaz,sebab dia hisap rokok.orang yang hisap rokok ni tak layak dipanggil ustaz,katanya.adalah dalam 4 kereta yang ikut dia.dia pun uruskan masalah tuan rumah dulu.aku menunggu di anjung.


.........................


sudah 2 jam menunggu,hal tuan rumah masih belum selesai.jam dah pukul 1.30 pagi.pendek cerita,salah seorang kawan brader tu datang duduk sebelah aku..


"awak punya kedai ke yang kena pecah tu?"kata kawan dia yang umur 40-an lebih kurang.


"saya.nape pakcik?"aku jawab perlahan.


"awak ada bayar zakat?"dia tanya lagi.


aku diam kejap.pakcik ni muka dia memang jenis yang suka salahkan orang.aku pikir kejap nak berbual macam mana dengan orang macam ni.


"zakat fitrah,time nak raya tu saya ada bayar la.zakat niaga belum,sebab perniagaan saya rugi beberapa bulan ni."aku jawab terus terang.


"rugi pun kena bayar,tak kira berapa kita dapat.bla bla bla.."dia balas sambil besarkan mata lagi.


lepas tu terus dia cerita lebih tentang zakat,ayat quran la,dosa pahala,yang banyak aku tak ingat sebab aku bukan dengar sangat.aku banyak tengok muka dia yang taksub bercerita.aku tau,point dia simple.kedai aku kena pecah sebab aku tak bayar zakat.kira aku ditimpa musibah sebab dosa aku.tapi muka dia yang konfiden tu buat aku kasihan nak balas.aku diam tahan geram.


"ohh,saya ingat rugi tak payah bayar.."aku cakap bila tengok dia macam dah habis ayat.


"tu awak cakap,bukan tuhan cakap.."dia balas sambil besarkan mata lagi.


ok.sampai masuk bab tuhan bercakap ni,dah buat aku tambah geram.tapi aku diam tak menjawab.orang yang selalu rasa dia betul ni,ada baiknya aku jangan balas apa-apa.lagipun aku hormat dia jauh tua dari aku.selesai cakap tadi,terus dia pergi masuk dalam rumah.aku syak,dari gaya dia,mesti hati puas dapat sekolahkan orang jahil macam aku.nampak dia senyum sindir lagi.


............................................


dari hal di atas,mungkin ada betul dia cakap.aku terima jika musibah yang jadi kat aku ni sebagai balasan Allah atas dosa aku.jika benar,alhamdulillah.semoga kat akhirat ringan sikit hukumannya.atau mungkin untuk tambahkan iman aku pada-Nya.cuma,kalau lah hilang rasa hormat aku tadi,nak juga aku tanya dia.


jadi nabi-nabi yang kena musibah selama ni(hampir kesemuanya),ada yang dicaci,dibaling batu,dibaling tahi,dipulaukan,dipukul,semua tu sebab dorang banyak dosa la ye?


dan aku nak tanya jugak,pakcik nanti masuk syurga ke neraka?aku rasa mesti dia jawab tak tau.dan kalau pakcik tu tanya aku pulak nanti lepas mati masuk syurga ke neraka,aku pun jawab tak tau.jadi,apa beza pakcik tu dengan aku?


muka dia yang perasan betul dan pandang rendah kat aku tu buat aku geram sampai hari ni.dia lupa agaknya,dia tak ada beza dengan aku.cuma makhluk yang lemah.dan tak mungkin dia tau apa yang tuhan rancang untuk aku.


....................................................


sebab mengantuk,aku masuk rumah, jumpa brader tu,minta izin balik johor.pakcik pandai sangat tadi aku tak pandang pun dia duduk mana.jam da pukul 3 pagi.terus aku balik johor.


sekian.

No comments:

Post a Comment

sebelum komen bismillah dulu ...